Wycieczka w Góry Świętokrzyskie

wtorek, 28 czerwca 2016 11:01

W czwartek 16 czerwca 2016 r. wybraliśmy się na dwudniową wycieczkę w Góry Świętokrzyskie.

Wycieczka wyruszyła o godz. 715 i po kilku godzinach jazdy dotarliśmy na miejsce. Rozpoczęliśmy od zwiedzania gołoborza na Łysej Górze. Nazwa gołoborza jest terminem ludowym, określa się w ten sposób tereny bezleśne pokryte kamieniami. Na samym szczycie rozlegał się piękny widok na okoliczne pola uprawne i lasy. Następnie udaliśmy się do Sanktuarium św. Krzyża, gdzie uczestniczyliśmy we Mszy Świętej. Kolejnym etapem naszej wycieczki było zwiedzanie Muzeum Henryka Sienkiewicza. Widzieliśmy tam dużo ciekawych eksponatów, z czego 90% to autentyki. Po południu udaliśmy się do szkolnego schroniska młodzieżowego "Ventus" w Kielcach, gdzie zjedliśmy obiadokolację, a następnie wesoło spędzaliśmy czas na krytej pływalni "Perła?. Około godziny 2100 poszliśmy spać.

Następnego dnia po pysznym śniadaniu poszliśmy pod pomnik Bojowników o Narodowe
i Społeczne Wyzwolenie, który znajduje się na Kadzielni na Wzgórzu Harcerskim. Następnie pojechaliśmy do Muzeum Minerałów i Skamieniałości. Było tam wiele pięknych i ciekawych skał oraz kości dinozaurów. Potem udaliśmy się do Świętokrzyskiego Parku Narodowego, gdzie zamierzaliśmy zdobyć Łysicę. Niestety doszliśmy tylko do źródełka św. Franciszka, bo wywrócone drzewo uniemożliwiło nam dalszą wędrówkę. Gdy byliśmy już na zboczu góry zerwał się silny wiatr, dlatego musieliśmy szybko wracać do autokaru. Na  koniec pojechaliśmy do McDonalds,a. O godzinie 1900 wróciliśmy do szkoły, skąd odebrali nas rodzice.

Uważam, że wycieczka była bardzo ciekawa, tylko szkoda, że tak szybko dobiegła końca.

Kamil Siwek, uczeń kl. V

Poprawiony ( piątek, 01 lipca 2016 07:11 )