Festiwal Zdrowia

wtorek, 28 czerwca 2016 11:04

?Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie,

Jako smakujesz, aż się zepsujesz?

Już w XVI stuleciu  Jan Kochanowski dostrzegał nieocenioną wartość zdrowia. Podobnie jak Mistrz
z Czarnolasu społeczność Szkoły Podstawowej w Dębicy postanowiła uczynić je bohaterem własnej imprezy, mającej miejsce tuż przed upragnionymi wakacjami.

Festiwal Zdrowia zorganizowany w ramach współpracy nauczycielki przyrody Pani Teresy Misztal
i Samorządu Uczniowskiego okazał się strzałem w dziesiątkę!

Przygotowania trwały kilka miesięcy. Były klasowe hodowle i obserwacje roślin, zadania prozdrowotne, cykl pogadanek z pielęgniarką szkolną panią G. Melchior na temat zdrowego trybu życia, właściwej diety i sposobów zapobiegania chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, udarom, depresji, otyłości. Przekonującymi okazały się nawoływania do systematycznego uprawiania sportu i bardziej racjonalnego korzystania ze zdobyczy techniki.

Po tych wszystkich przygotowaniach przyszedł właśnie czas na Festiwal Zdrowia. Program imprezy był przebogaty. Piosenki, scenki, quizy, pokaz mody owocowo ? warzywnej, zdrowotna dyskoteka, sportowe zawody, maraton filmowy, akcja ?Marsz po zdrowie? ? to tylko niektóre
z przeprowadzonych działań.

Takiej aktywności poszczególnych klas nie widzieliśmy dawno! Dzieci z przedszkola dały popis wiedzy dotyczącej higieny osobistej i obok klasy II radośnie wyśpiewywały  piosenki o cudownej wartości owoców, warzyw i przyrody oraz aktywnym wypoczywaniu. Inni uczniowie zaskakiwali ogromną wiedzą o zdrowym odżywianiu się, bezpieczeństwie, prawie drogowym i informacjami
o zgubnych skutkach nałogów.

Niemałym zaskoczeniem była charakteryzacja dużej grupy uczniów, którzy w stworzonych z pomocą rodziców kostiumach do złudzenia przypominali chodzący ogród i sad. Mistrzem pokazu został Cyprian Strojek ? przepiękny owoc winogronu.

Na wyróżnienie zasługuje również artystyczna aktywność szóstoklasistów ? Kamil Kowalczyk wyśpiewał na cześć zdrowia chyba wszystkie najpiękniejsze piosenki. Klasa czwarta pierwszy raz
w swoim szkolnym życiu była głównym organizatorem takiego dużego przedsięwzięcia. Marta Kozdra
i Kamil Babiak okazali się bardzo dobrymi komentatorami dziejących się zdarzeń. Cała impreza przebiegała w sposób naturalny, z niezwykle lekką spontanicznością, dlatego płynęła z niej głęboka nauka okraszona dobrym humorem i rozrywką na wysokim poziomie.

Mieczysława Kaznowska

Poprawiony ( wtorek, 28 czerwca 2016 19:11 )