Poznajemy historię Lubartowa

wtorek, 20 grudnia 2016 18:12

Dnia 13 grudnia 2016 r. uczniowie klas IV ? VI ze Szkoły Podstawowej w Dębicy wybrali się na wycieczkę po regionie.

Zbiórka odbyła się przed szkołą o godz. 8.30, następnie udali się autokarem do Lubartowa. Po 30 minutach podróży znaleźli się w mieście. Od razu ruszyli do Bazyliki św. Anny, w której spędzili kilka minut. Następnie zwiedzali Muzeum Parafialne, w którym przewodnik opowiadał o początkach Lubartowa i Kościele w dawnych czasach. Uczniowie odpoczęli, oglądając Panoramę Lubartowską. Pokazuje ona ludzi, którzy zasłużyli się dla Lubartowa oraz Ojczyzny. Około godziny 11.00 uczestnicy wycieczki przemieścili się do Muzeum Ziemi Lubartowskiej, w którym dowiedzieli się, jak wyglądał dawny Lewartów - dzisiejszy Lubartów.

Następnym punktem, już ostatnim, był posiłek w pizzerii ?Włoska Robota?. Przed wyjazdem uczniowie kupili jeszcze słodycze dla dzieci z Domu Dziecka w Woli Gałęzowskiej. O godzinie 13.00 wyruszyli w drogę powrotną, a o 13.30 byli już przed szkołą.

Wszyscy uczestnicy wycieczki wrócili do domu z głową pełną wiedzy oraz z uśmiechem na twarzy.

Wiktoria Karasek - uczennica kl. VI

Poprawiony ( wtorek, 20 grudnia 2016 20:36 )