Jeśli jesteś dziś szczęśliwy, z nami tańcz!

czwartek, 23 lutego 2017 13:52

Pomysłów na organizację imprezy karnawałowej w Szkole Podstawowej w Dębicy było wiele. Stanęło na Szkole Tańca. Niełatwe zadanie! I jakby tego było mało, jego wykonawcą uczynili się sami uczniowie z klas IV- VI.

I tak dnia 11 lutego 2017 roku w planie zajęć naszej szkoły ujęto tylko ćwiczenia taneczne.
W karnawałowej dyskotece prowadzonej przez Mistrzów Extra Zabawy: Karola Rolę, Kamila Babiaka, Kamila Siwka, Krystiana Kowalczyka oraz DJ Sebastiana Cybula młodzi instruktorzy dawali darmowe lekcje tańców o bardzo egzotycznych i intrygujących nazwach:  zygzak,  połamaniec, hiszpańska macarena, hop do góry, taniec Mai, choco choco, zumba, boogie woogie? Nie obyło się bez zabaw dla młodszych koleżanek i kolegów. Maluchy stawały się kierowcami  lub pasażerami kolorowego autobusu zmierzającego gdzieś
w nieznane. Potem przesiadały się do  pociągu pędzącego przed siebie. Każdy malec wysiadał na swojej wymarzonej stacji. Czekały tam wygodne krzesełka i obszerne ławki, które pozwalały odpoczywać na sobie zmęczonym zabawowiczom. Nie trwało to jednak długo, bo sygnał trąbki wzywał już do kolejnych zabaw ? nawet tych na śniegu czy w lesie
z jagódkami i ciepłym słoneczkiem w tle.  I tak na przemian ? tańce, zabawy, przekąski
w stołówce szkolnej i znów zabawy, tańce, odpoczynek - aż do godziny 1800.

Należy podkreślić, że głównym celem imprezy była integracja dzieci i młodzieży ? wspólne, radosne i owocne spędzanie czasu przeznaczonego na zabawę. Poza tym w naturalny sposób młodzi tancerze i DJ promowali własne talenty. Oczywiście urozmaicona muzyka stanowiła nieodłączny element spotkania, a o ten obszar zadbali Mateusz Pacek i Kamil Kazubek.

Czy przedsięwzięcie się udało? Odpowiedź na to pytanie pozostawiamy wszystkim uczestnikom sobotniego spotkania, a zwłaszcza rodzicom i przybyłym gościom.

Dzisiaj już z dystansem patrzymy na to wydarzenie i pewnie niektórym w głowie rodzi się taka myśl: Może w niedalekiej przyszłości z Igi Kawałek, Marysi Stelmach, Natalii Szczęch, Kingi Krupa, Gabrysi Czeladka, Marty Kozdra, Elizy Krasuckiej, Natalii Stelmach, Patrycji Pasek, Patrycji Sobijanek, Klaudii Szczęch, maleńkiej Oliwki Szczęch, Aleksandry Bojczuk, Wiktorii Karasek, Martyny Wojtowicz, Natalii Kazubek wyrośnie mistrzyni tańca na miarę Isadory Duncan? A chłopcy: Karol, Kamil B., Kamil S., Krystian i Sebastian będą należeć do najlepszych DJ-ów świata jak znany Dorian Tomasiak (ps.Tom Swoon)?

Na te pytania odpowie przyszłość.

Mieczysława Kaznowska

Dziękujemy rodzicom naszych uczniów za pomoc w organizacji imprezy,
pyszny poczęstunek i upominki dla dzieci.

Poprawiony ( czwartek, 23 lutego 2017 14:20 )