Eliminacje Powiatowe Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej

niedziela, 26 marca 2017 11:48

W dniu 15 marca 2017 r. w Sali Rycerskiej Starostwa Powiatowego w Lubartowie odbyły się eliminacje powiatowe Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież Zapobiega Pożarom”. Organizatorem turnieju był Zarząd Oddziału Powiatowego ZOSP RP w Lubartowie, przy współudziale Komendy Powiatowej PSP w Lubartowie.

Celem poszczególnych etapów OTWP jest popularyzacja wśród dzieci i młodzieży ochrony przeciwpożarowej, kształtowanie umiejętności w zakresie ochrony ludności, ekologii, ratownictwa oraz zapoznanie z historią i tradycjami pożarniczymi.

Eliminacje odbyły się w trzech kategoriach wiekowych: szkoły podstawowe, gimnazja i szkoły średnie. W kategorii szkół podstawowych do konkursu przystąpiło 13 uczniów - zwycięzców etapu gminnego. Wśród nich był uczeń naszej szkoły – Sebastian Cybul, który w eliminacjach powiatowych, obejmujących dwa etapy konkursu: test i odpowiedzi ustne, zajął bardzo wysokie -
III miejsce.

Komendant Powiatowy PSP w Lubartowie mł. bryg. Tomasz Podkański wręczył Sebastianowi dyplom oraz nagrodę rzeczową.

W podsumowaniu konkursu wyrażono słowa uznania dla uczestników turnieju za wysoki poziom wiedzy z zakresu ochrony przeciwpożarowej. W ramach działań prewencyjnych, do jakich należy zaliczyć ten turniej, organizatorzy nawiązali również do ogólnopolskiej kampanii społecznej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji pod nazwą „Czad i ogień. Obudź czujność”, mającej na celu uświadomienie zagrożeń związanych z zatruciami tlenkiem węgla oraz ograniczeniem liczby ofiar i rannych w pożarach.

Serdecznie gratulujemy Sebastianowi, który po raz kolejny godnie reprezentował i promował naszą szkołę.

Leszek Jacek Rogulski

Poprawiony ( niedziela, 26 marca 2017 12:14 )