W indiańskim stylu

wtorek, 13 czerwca 2017 17:09

Dzień Dziecka w Szkole Podstawowej w Dębicy, tym razem, przebiegał według praw obowiązujących w świecie Indian. Bo kto nie chciałby być wielkim wojownikiem czy honorowym członkiem jakiegoś plemienia?

Zgodnie z obyczajem ten dzień rozpoczął się życzeniami Dyrektora Pana Jerzego Bańkowskiego skierowanymi do dzieci – tych młodszych i starszych. Chwilę później wodzowie Apaczów, Czejenów i Mohikanów wraz ze swoimi ludźmi zajęli gromadnie plac szkolny i w skupieniu przygotowywali się do przyszłych zadań. Tradycyjne stroje grały kolorami i dostojnie prezentowały się na sylwetkach Indian. W następnej kolejności poznaliśmy historię poszczególnych szczepów. Wychodząc naprzeciw obyczajom tego ludu, wszyscy zatańczyliśmy taniec, który pokazywał siłę, mądrość
i szacunek członków indiańskiej wspólnoty do Natury. Każdy Apacz, Czejen i Mohikanin, żeby przeżyć, musiał walczyć, polować i dbać o własną rodzinę. Przygotowane przez Panią Barbarę Rola zabawy i konkurencje uczyły zasad honorowych zachowań, uczciwej rywalizacji i integracji poszczególnych grup wiekowych uczniów. Klasy starsze opiekowały się młodszymi kolegami
i wspólnie zdobywały łupy gromadzone w cennych, strzeżonych przez Pana Sławomira Ozona skrzyniach.

Najbardziej waleczni i nieustępliwi okazali się Czejenowie pod przywództwem Pędzącego Bawoła (Krystiana Kowalczyka – kl. V), w następnej kolejności było plemię Tańczącej Chmury (Oliwii Kowalczyk – kl. IV) i niewiele im ustępujące - Mohikanów z wodzem w osobie Sebastiana Cybula
z klasy VI. Dumni Indianie otrzymali drobne słodkości dla pokrzepienia umęczonego walką ciała. Natomiast dla podkreślenia męskości i siły pieczone kiełbaski, pączki oraz lody w stołówce szkolnej - ufundowane przez Radę Rodziców, a przygotowane przez Panie: Ewę Sidor i Renatę Gadzała.

Program imprezy miał charakter wychowawczo - integracyjny, stąd połączenie różnych grup wiekowych uczniów i dostosowany poziom przygotowanych zadań. Choć większość potrafiła wspólnie stworzyć klimat indiańskiej, bardzo wymagającej zabawy, należy powtarzać takie przedsięwzięcia ze względu na tych, którzy nie podejmowali próby aktywności. Nie potrafili integrować się z innymi koleżankami i kolegami, czasem zawodziła ich własna wyobraźnia oraz kreatywność.

Dziękujemy wychowawcom i nauczycielom aktywnie włączającym się w realizację programu imprezy.

Mieczysława Kaznowska

Poprawiony ( czwartek, 15 czerwca 2017 15:01 )