Pomoc dla Pani Aleksandry

piątek, 26 kwietnia 2019 12:48

Kilkanaście dni temu dotarła do nas smutna informacja. Przeczytajcie.

Mam na imię Ola. Mam 40 lat. Sześć i pół roku temu, pod koniec ciąży dowiedziałam się,
że mam ostrą białaczkę limfoblastyczną. Na szczęście mój synek urodził się zdrowy, ale ja zamiast iść z nim do domu, trafiłam na Oddział Hematologii na długą chemioterapię.
W szpitalu spędziłam z krótkimi przerwami pół roku. Potem wróciłam do domu, kontynuowałam leczenie ambulatoryjnie i wracałam do zdrowia. Jednak w 2016 roku choroba wróciła tym razem w postaci ostrej białaczki szpikowej. Przeszłam szybkie leczenie
i przeszczep szpiku kostnego od brata w styczniu 2017. To było dwa lata temu.

Moje życie stopniowo wróciło do względnej normalności. Teraz dowiedziałam się, że mam kolejną wznowę białaczki. Tym razem białaczka występuje pod postacią guzów – w piersiach, kościach i węzłach chłonnych. Ze względu na wcześniejsze intensywne leczenie chemio
i radioterapeutyczne możliwości terapii są ograniczone. Mój organizm nie wszystko przetrzyma i nie ma jednoznacznych procedur leczenia w takiej sytuacji. Pomysł na leczenie to połączenie dwóch leków, z których jeden nie jest refundowany dla AML (ostrej białaczki szpikowej), chociaż jest w Polsce dostępny dla innych typów białaczki. Ten lek to Venetoclax. Miesiąc kuracji to 18,5 tys. złotych. Jeśli lek zadziała to będę prawdopodobnie potrzebować
5 miesięcy kuracji. A potem być może kolejny przeszczep szpiku. Dlatego organizuję tę zbiórkę – żeby móc sfinansować leczenie.

Będę dozgonnie wdzięczna za każdą pomoc. Pragnę być zdrowa, wychowywać synka, pracować, żyć…

Poznaliśmy dramatyczne losy Pani Aleksandry i też postanowiliśmy pomóc. Zorganizowaliśmy, za zgodą Dyrektora Pana Mariusza Filipka, kiermasz wielkanocny,
z którego dochód przeznaczymy na ten właśnie cel.

Wszystkim zaangażowanym osobom z serca dziękujemy. Nasze ukłony kierujemy
w stronę Rodziców, którzy zawsze wspierają nas w takich działaniach.

Samorząd Uczniowski

Poprawiony ( poniedziałek, 13 maja 2019 12:23 )