LEKCJA ODPOWIEDZIALNOŚCI

piątek, 09 października 2020 17:09

W dniach 1 - 2 października uczniowie klas IV-VIII Szkoły Podstawowej w Dębicy uczestniczyli w nietypowych lekcjach wychowawczych. W rolę prowadzącego zajęcia, z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeństwa, wcielił się sierżant sztabowy Stanisław Junik z Komisariatu Policji w Kocku.

W młodszych klasach spotkanie wywołało duże emocje. Wspólnie analizowano regulamin klasowy oraz obowiązki uczniów, które przypomniał policjant. Do najważniejszych zaliczono między innymi troskę o dobre imię szkoły oraz dbanie o bezpieczeństwo, szczególnie podczas przerw międzylekcyjnych.

W starszych klasach poruszone zostały kwestie związane z demoralizacją nieletnich oraz zasadami ich odpowiedzialności za czyny karalne. Pan dzielnicowy szczegółowo wyjaśnił, czym jest czyn karalny, podał przykłady takich zachowań oraz omówił katalog środków wychowawczych i poprawczych stosownych przez sąd ds. rodzinnych i nieletnich wobec osób dopuszczających się takich czynów.

Te niecodzienne lekcje wzbudziły duże zainteresowanie, uczniowie aktywnie w nich uczestniczyli, chętnie angażowali się w rozmowę, pytali o interesujące ich zagadnienia, a pan dzielnicowy cierpliwie wyjaśniał wątpliwości.

„Lepiej zapobiegać niż leczyć”- mówi znane powiedzenie… Mamy nadzieję, że nasi drodzy uczniowie wezmą sobie do serca przestrogi i wskazówki przedstawiciela władzy.

Panu Stanisławowi Junikowi serdecznie dziękujemy za pouczającą lekcję odpowiedzialności.

Katarzyna Polak

Poprawiony ( wtorek, 13 października 2020 15:35 )