Akcja MEN "Razem na święta"

środa, 23 grudnia 2020 18:53

Niebawem usiądziemy przy wigilijnym stole, poczujemy ciepło domowego ogniska i miłość, którą obdarzają nas najbliżsi. Jednak świat, tuż za progiem, głośno upomina się o odrobinę zainteresowania i wsparcia. Nie wszyscy bowiem są kochani, nie każdy posiada swój dom, niejeden nie ma nawet kromki chleba. Wokół jest mnóstwo niechcianych i porzuconych, nikomu niepotrzebnych, zbędnych – jak niemodne przedmioty.

Uczniowie naszej szkoły, jak zwykle, mają wielkie serca i tym razem włączyli się do akcji Ministerstwa Edukacji Narodowej „Razem na święta”. Młodzież z klas VI i VII wraz z wychowawczyniami Panią Katarzyną Polak i Barbarą Rola zorganizowała zbiórkę karmy dla zwierząt ze schroniska. Klasa IV podjęła się zadania wykonania kartek świątecznych i wysłania ich wraz z życzeniami do Dyrekcji szkoły i uczących ich Nauczycieli. Klasa V wykonała ozdoby świąteczne i obdarowała nimi członków swojej rodziny.  Jak widać - dobro można czynić na różne sposoby, a w tym przypadku pomoc bezbronnym zwierzętom oraz pamięć i szacunek dla człowieka spodobają się niewątpliwie i św. Franciszkowi - zakonnikowi zatroskanemu o świat przyrody, i adresatom serdecznych życzeń. Podejmując takie działania, od razu czujemy, że świat uczyniliśmy lepszym i piękniejszym.

Mieczysława Kaznowska

Poprawiony ( środa, 23 grudnia 2020 19:16 )