,,Żołnierze Wyklęci - Żołnierze Niezłomni''

W 2011 roku Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ustanowił 1 marca Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Żołnierze Wyklęci byli to Polacy, którzy po zakończeniu II wojny światowej nie pogodzili się z utratą przez Polskę ziem polskich leżących na  wschód od Bugu, z okupacją Polski przez wojska rosyjskie, z nielegalnym przejęciem władzy w Polsce przez polskich komunistów.

Żołnierze Wyklęci pogardliwie byli nazywani przez propagandę komunistyczną bandytami albo ,,zaplutymi karłami reakcji''. Walczyli                        z komunistyczną Milicją Obywatelską, oddziałami Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego, oddzialami Urzędu Bezpieczeństwa i rosyjskimi oddziałami NKWD. Byli ścigani, chwytani, więzieni i torturowani, a ci którzy przeżyli, byli sądzeni przez komunistyczne sądy i skazywani na karę śmierci. Wyroki wykonywano strzałem w tył głowy. Ciała zamordowanych komuniści grzebali w nieoznaczonych mogiłach na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie.

4 marca 2024 r. odbył się w Naszej Szkole konkurs historyczny pod hasłem ,,Żołnierze Wyklęci - Żołnierze Niezłomni'', w którym wzięli udział uczniowie klas: VI, VII i VIII.

Dwa pierwsze miejsca zajęły: Anna Czeladka uczennica kl. VIII i Julia Czeladka uczennica kl. VI, które zdobyły po 25 punktów, drugie miejsce zajęła uczennica kl. VI Aleksandra Zastawna, która uzyskała 23 punkty.

Organizator konkursu

nauczyciel historii Marek Kaliszewski