82 rocznica wybuchu II wojny światowej

W tym roku mija 82 rocznica wybuchu II wojny światowej. 1 września w 1939 roku Niemcy, bez wypowiedzenia wojny, napadły na Polskę. Atak ten poprzedzony był tak zwanym paktem Ribbentrop-Mołotow w którym Niemcy i Związek Radziecki porozumiały się na temat wspólnej napaści na Polskę i podziału ziem polskich wzdłuż rzek: Narew, Wisła, San. Polska obawiając się wojny z Niemcami zawarła układy o pomocy wojskowej z Wielką Brytanią i Francją. Państwa te miały zaatakować Niemcy, jeżeli Niemcy rozpoczną wojnę z Polską.

Gdy zaczęła się wojna, okazało się, że Wielka Brytania i Francja wypowiedziały Niemcom wojnę, ale nie przystąpiły do żadnych działań zbrojnych na granicy niemiecko-francuskiej. Polska samotnie musiała walczyć i bronić się przed Niemcami. Wojska niemieckie miały dużą przewagę nad wojskami polskimi w lotnictwie, broni pancernej, piechocie i marynarce wojennej. Polacy skutecznie i bohatersko bronili się przez pierwsze dwa tygodnie wojny, stopniowo cofając się w kierunku Wisły, gdzie planowana była główna linia obrony.

17 września na Polskę napadł Związek Radziecki. Samotna walka z dwoma wrogami była walką beznadziejną. Do ostatnich dni wrześniai początków października broniły się: Warszawa, Modlin, Hel. Bitwa pod Kockiem, była ostatnią bitwą wojny obronnej Polski w 1939 roku w której żołnierz polski walczył nie mając szans na zwycięstwo, walczył o honor.

Marek Kaliszewski, nauczyciel historii

Data dodania: 2021-08-31 19:15:08