Dzień Języka Ojczystego w Szkole Podstawowej w Dębicy

„Dbaj o język i mów poprawnie, ładnie, wyraźnie oraz dokładnie,

bo kto nie ćwiczy często języka, ten się w mówieniu potem potyka”.

To piękne motto zostało sformułowane przez Małgorzatę Strzałkowską. Język polski jest skarbem narodowym, a dbałość o jego kondycję jest zadaniem każdego z nas. Niech nasze słowa zawsze brzmią pięknie i wyraźnie!

Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego to coroczne święto obchodzone 21 lutego. Zostało ustanowione przez UNESCO 17 listopada 1999 r. To ważne, abyśmy wszyscy starali się używać języka z szacunkiem i dbałością o zrozumiałość. Święto ma służyć promocji języka ojczystego oraz uświadomieniu społeczeństwu, jak ważne jest prawidłowe posługiwanie się językiem ojczystym w życiu codziennym.

W obchody Dnia Języka Ojczystego włączyli się również uczniowie kl. IV-VIII naszej szkoły. Podczas swoich zajęć poznawali tajniki wiedzy        o języku polskim. Uczestniczyli także w zabawach z językiem. Ochoczo bawili się w „kolorowe rebusy” i rymowane wyrazy, gimnastykowali swój język, próbowali recytować „łamańce językowe”. Na korytarzu została zamieszczona gazetka informująca o historii i znaczeniu tego szczególnego dnia. Zainteresowaniem cieszyły się ciekawostki językowe oraz zawiłe konstrukcje składniowe.

Klasy VII-VIII uczestniczyły ponadto w pozalekcyjnych warsztatach polonistycznych. Uczniowie wystąpili w roli studentów, którzy z dużym zainteresowaniem zgłębiali tajemnice języka ojczystego. W otrzymanych, po egzaminie wstępnym, indeksach oceniane były wszystkie formy aktywności uczestników spotkania. Ciepła herbatka, przyjazny klimat, różnorodność zadań i odpowiednie metody pracy z młodzieżą złożyły się na powodzenie wydarzenia. Zdaniem uczniów, jedynym minusem był czas, który upłynął w zbyt szybkim tempie.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Języka Ojczystego zorganizowaliśmy też konkurs ortograficzny „W KRAINIE ORTOGRAFII”.

Komisja w składzie: Dorota Igras-Bodzak, Barbara Rola i Mieczysława Kaznowska wyłoniła zwycięzców.

I miejsce: Aleksandra Zastawna kl.VI

II miejsce: Maja Siwek kl.VII

III miejsce: Bartłomiej Komarek kl.VI

Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w obchody MDJO 2024!

Moda na język polski na pewno zagości w naszej szkole na dłużej i na stałe wejdzie do kalendarza wydarzeń szkolnych.

Pielęgnujmy i szanujmy język rodzimy nie tylko od święta, ale i na co dzień.

Bądźmy świadomymi użytkownikami języka ojczystego.

Dorota Igras-Bodzak, Mieczysława Kaznowska

Data dodania: 2024-03-12 17:52:24