Ikona powiększania tekstu
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień

Inwestujmy w naszą planetę

3 października w Szkole Podstawowej w Dębicy odbyło się przedstawienie podsumowujące cykl wydarzeń ekologicznych pod hasłem „Inwestujmy w naszą planetę”. Uczniowie klas IV-VIII uczestniczyli w wydarzeniach organizowanych przez społeczność lokalną w partnerstwie z Lasami Państwowymi: „Leśne smaki” – piknik ekologiczny w miejscowości Dębica, „Las bliżej nas”- piknik ekologiczny w miejscowości Tarkawica.

Uczniowie przygotowani przez nauczycieli: Panią Teresę Misztal, Małgorzatę Żelazną i Annę Piecak wystąpili podczas w/w wydarzeń. Dla uzyskania jak najlepszego efektu wykonano inscenizację lasu, fabryki i rzeki uczniowie ubrani w kostiumy odpowiednio do swoich kwestii wzorowo wcielili się w swoje role. W sposób humorystyczny z oprawą muzyczną prezentowali zagrożenia środowiska narastające w wyniku działalności człowieka. Przypomniano zasady ekologicznego trybu życia i uwrażliwiono odbiorców na narastające problemy środowiska: zanieczyszczenia odpadami, niszczenie zasobów naturalnych i brak racjonalnego gospodarowania nimi. Uczniowie wystąpili z apelem do publiczności, o połączenie wspólnie sił i zadbanie o środowisko podając konkretne przykłady , co możemy zrobić dla naszej MATKI ZIEMI.

Mamy nadzieję, że wysiłek i wkład uczniów nie zostanie zapomniany i wspólnie zadbamy o przyszłość naszej planety.

Uczniowie biorący udział w wydarzeniach ekologicznych:

Zuzanna Bober, Anna Czeladka – Narratorzy,

Julia Czeladka - Matka Ziemia,

Aleksandra Zastawna, Maja Wachnik, Oliwia Stelmach -  Skrzaty,

Dominika Babiak – Miś,

Zuzanna Piecak, Wiktoria Wachnik – Wędkarze,

Nikola Bober, Zuzanna Makos - Eko drużyna,

Oliwia Szczęch, Joanna Janasz - Kwiatuszki

Bartłomiej Komarek – Elegancki Pan

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy uczniom za zaangażowanie i poświęcony czas.

Anna Piecak

Data dodania: 2023-10-11 17:33:37