Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Poznajemy pracę leśnika i strażaka. Zwiedzamy Kozłówkę

5 maja 2022 r. uczniowie klas I – III pojechali na wycieczkę do Lubartowa i Kozłówki. Kierownikiem wycieczki była Ewa Osiej, opiekunami panie: Bożena Nicpoń i Izabela Krawczyk. Pierwszym punktem wycieczki była wizyta w siedzibie  Nadleśnictwa Lubartów. Spotkanie z leśnikiem utrwaliło dzieciom wiedzę na temat roślin występujących w poszczególnych warstwach lasu. Uczniowie chętnie szukali roślin, które potem  sadzili do szklanych naczyń.

Później dzieci  udały się do Komendy Powiatowej PSP w Lubartowie. W czasie wizyty strażacy zaprezentowali pojazdy pożarnicze, sprzęt ratowniczy  i gaśniczy, dodatkowe wyposażenie specjalistyczne oraz ubrania i sprzęt ochrony osobistej. Potem uczestnicy wycieczki udali się do sali edukacyjnej OGNIK, gdzie zostały przeprowadzone zajęcia z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej        i sprzętu pożarniczego. Ta wizyta dostarczyła uczniom wielu niezapomnianych przeżyć.

Następnie uczniowie zwiedzili Pałac Zamoyskich w Kozłówce, słuchali opowieści Pani przewodnik o życiu ludzi dawniej w pałacu,      o zwyczajach i obrzędach tam panujących. Później wszyscy udali się do powozowni, gdzie zobaczyli zabytkowe pojazdy oraz akcesoria podróżne. Wiele emocji wzbudził spacer po ogrodach, spotkanie z pawiami, które spacerowały po trawnikach. Na koniec dzieci kupiły pamiątki i zadowolone, pełne nowych wrażeń wróciły do domu.

Ewa Osiej

Data dodania: 2022-05-11 20:35:15