Spotkanie z policjantem

W dniu 1.04.2022 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie uczniów klas IV – VIII z dzielnicowym Komisariatu Policji w Kocku młodszym aspirantem Stanisławem Junikiem.

Pan dzielnicowy poruszył ważne problemy związane z bezpieczeństwem i zasadami współżycia społecznego. Przedstawił przepisy prawne dotyczące  korzystania przez uczniów   z telefonów komórkowych, np. nielegalność umieszczania w sieci wizerunku innej osoby   bez jej zgody, normy dotyczące odnoszenia się uczniów wobec nauczycieli i innych osób dorosłych.  Ostrzegł też uczniów przed negatywnymi konsekwencjami zażywania narkotyków.

Uczniowie klasy VIII zostali zapoznani z zagrożeniami związanymi z rozpoczynaniem nauki w kolejnych szkołach.

Pan aspirant poinformował też uczniów o możliwości kontaktu telefonicznego uczniów z policją w przypadku zaistnienia zagrożeń bezpieczeństwa.

Uczniowie wykazywali duże zainteresowanie omawianymi zagadnieniami, zadawali wiele pytań, związanych głównie z przepisami ruchu drogowego, korzyściami, jakie daje posiadanie karty rowerowej oraz warunkami legalnego zakupu alkoholu. Pan aspirant chętnie udzielał wyjaśnień wzbogacając je ciekawymi przykładami z życia.

Sławomir Ozon

Data dodania: 2022-04-05 16:52:13