''Święty Jan Paweł II. Cywilizacja życia'' - XXIII Dzień Papieski

17 października społeczność naszej szkoły włączyła się w obchody XXIII Dnia Papieskiego, który w tym roku obchodzony był w Polsce
i środowiskach polonijnych na świecie pod hasłem „Święty Jan Paweł II . Cywilizacja życia”.

W swoim nauczaniu Ojciec Święty wskazał konkretne środowiska, w których cywilizacja życia znajduje swój najbardziej żyzny grunt. Są nimi: rodzina, dzieci i młodzi. Jesteśmy wezwani, aby kochać i szanować życie każdego człowieka.

W hołdzie Wielkiemu Polakowi uczniowie wykonali gazetkę tematyczną odwołującą się do hasła XXIII Dnia Papieskiego. Pragnąc wzrastać na drodze wiary, przyjęli do realizacji dwa przesłania z nauczania papieża. Wszyscy odśpiewali „Barkę” – pieśń, którą Ojciec Święty tak bardzo lubił. Odbył się też kiermasz kwiatów doniczkowych i ogrodowych, z którego dochód przeznaczony został na wsparcie Fundacji Dzieło Nowego Tysiąclecia.

Dziękujemy uczniom, a w szczególności ich rodzicom, którzy z otwartością na podejmowane działania przyczynili się do organizacji uroczystości. Wierzymy, że dzięki takim postawom pamięć o Wielkim Papieżu Polaku i Jego nauka będą wciąż żywe.

Barbara Rola

Data dodania: 2023-10-20 13:47:19