Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Uroczystość upamiętniająca osobę Ojca Świętego - Jana Pawła II.

„A przecież nie cały umieram… To co we mnie niezniszczalne- trwa!
                                                                                                   Jan Paweł II - Tryptyk Rzymski

Recytując słowa Tryptyku Rzymskiego uczniowie klas IV, V, VI i VIII wprowadzili społeczność Szkoły Podstawowej w Dębicy w niezwykły klimat  uroczystości upamiętniającej osobę Ojca Świętego - Jana Pawła II.

To właśnie dzisiaj, 18 maja 2022 r., mija 102 rocznica urodzin Karola Wojtyły -  naszego ukochanego papieża, który  zostawił nam w swoim bogatym pontyfikacie znamienne słowa modlitwy, poezję i serdeczny uśmiech. Spotkanie było kolejną okazją, by w nauczaniu papieża odkrywać ponadczasowe przesłanie oparte na nauce Chrystusa. Nie ma wątpliwości, że jego posługa i życie zmieniły świat. Jest jednym z największych autorytetów do dziś. Zainspirowani osobą Jana Pawła II uczniowie naszej szkoły bardzo licznie wzięli udział w montażu słowno muzycznym. Z właściwym sobie profesjonalizmem poezją, prozą i piosenką przypomnieli, że dziś szczególnie Pan potrzebuje naszych dłoni, naszego serca i naszego zapału, by budować świat oparty na miłości i pokoju.

Musimy pamiętać o przesłaniu Jana Pawła II, o jego słowach i z ufnością patrzeć w przyszłość.

Barbara Rola

Data dodania: 2022-05-22 11:18:53