Wycieczka do Zamościa

13 czerwca 2024 roku odbyła się wycieczka do Zamościa. Wzięło w niej udział 24 uczniów z klas I –III oraz z klasy IV pod opieką wychowawców.

Pierwszym punktem było zwiedzanie ZOO, w którym dzieci mogły zobaczyć  wspaniałe okazy niespotykanych w Polsce zwierząt. O niektórych usłyszały pierwszy raz! Podziwiały tam różne rodzaje małp, puchaczy i mniejsze oraz większe ,,koty“. Udało się zobaczyć także niedźwiedzie, żyrafy, zebry, wielbłądy, różne rodzaje węży, żab i pająków. Następnie dzieci mogły chwilkę odpocząć i zjeść obiad w restauracji „Bohema”. Pełne sił wyruszyły na dalsze zwiedzanie.

Na Rynku Wielkim czekała na nas pani przewodnik, która opowiadała o historii Zamościa oraz całego rodu Zamojskich, w szczególności jego założyciela – Jana Zamojskiego. Uczniowie mogli podziwiać piękne ormiańskie kamieniczki, wieżę zegarową. Dowiedziały  się też ciekawych informacji o barokowym ratuszu oraz o włoskim architekcie miasta - Bernardo Morando. Miały okazję posłuchać hejnału, który grany jest na trzy strony świata.  Udaliśmy się także do Katedry pod wezwaniem Zmartwychwstania Pańskiego i św. Tomasza Apostoła. Tam pani przewodnik przekazała najważniejsze informacje dotyczące tej renesansowej budowli.

Następnie, w miejscu nazwanym „Prochownia” dzieci mogły obejrzeć prezentację multimedialną „Historia twierdzy i miasta Zamość”. Wzięły także udział w krótkich warsztatach orgiami, które odbyły się w Mediatece, w Zamojskiej Akademii Kultury. Ostatnim punktem był zakup pamiątek.

Mimo niesprzyjającej pogody uczniowie bawili się doskonale. Pełni wiedzy i wrażeń, bezpiecznie wrócili do domu.

Kamila Zastawna

Data dodania: 2024-06-17 16:12:09